Op zoek naar pragmatische ondersteuning voor het projectteam gericht op omgevingsaspecten?

In mijn rol als kenniscoördinator omgevingsmanagement heb ik veel projectteams ondersteunt bij een goede invulling van omgevingsmanagement. De inrichting van het team, de aanpak van de scope en de implementatie van de processen: ik ken alle geheimen en deel ze graag met u.

Organisatie en aanpak van omgevingsmangement
Omgevingsmanagement bestrijkt een breed werkveld met processen die soms jaren doorlopen. Er zijn veel mensen bij betrokken zowel binnen als buiten het projectteam. Een goede organisatie van het omgevingsmanagement is noodzakelijk om efficiënt en effectief het gewenste projectresultaat te bereiken.

  • Hoe ziet de scope van omgevingsmanagement er uit?
  • Hoe verdeel ik de scope en de verantwoordelijkheden daarvoor binnen het projectteam?
  • Welke processen moeten doorlopen worden?
  • Is er inzicht in processen, producten en tools?
  • Is IT ingericht om het werk effectief te ondersteunen?

Omgevingsgericht werken
Bouwen heeft altijd impact op de omgeving. Om de negatieve gevolgen te beperken is het nodig dat bouwers daar bewust mee bezig zijn. Niet alleen de directie, maar juist ook het UTA en bouwplaats personeel. Mijn toolboxen “omgevingsgericht werken” voor UTA personeel en “omgevingsgericht uitvoeren” voor bouwplaats personeel helpen hierbij. Deze interactieve sessies worden zoveel mogelijk project specifiek ingevuld.

Participatie
De nieuwe omgevingswet stelt eisen aan de participatie rond planontwikkeling en vergunningen. Participatie is meer dan het goed informeren van de buren of het laten meedenken over de invulling van 200m2 groen. Participatie hoeft ook niet altijd een academische exercitie te zijn, maar vergt wel een goed doordacht proces.
Mijn aanpak gaat uit van een pragmatisch participatieproces dat leidt tot een gedragen plan binnen de kaders van de projectdoelstellingen met winners voor (bijna) iedereen.